Budgetpolis valt vaak negatief uit: kies een zorgverzekering met de juiste dekking

hoge zorgrekening door budgetpolisUit een recent onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 12.000 deelnemers blijkt dat patiënten vaak worden geconfronteerd met onverwacht hoge zorgrekeningen die ze grotendeels zelf moeten betalen. Vooral bij de goedkopere, beperkte zorgverzekeringen ( ook wel budgetpolis genoemd) kan het voorkomen dat patiënten moeten bijbetalen omdat de zorgaanbieder geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Meer dan 10 procent van de patiënten die aan het onderzoek deelnamen, kreeg in de afgelopen drie jaar een rekening voor een behandeling omdat de zorgaanbieder geen contract had met de zorgverzekeraar. Voor de helft van hen was dit een complete verrassing.

Een aanzienlijke rekening van 100 tot 500 euro, en soms zelfs meer.

Het is belangrijk op te merken dat zorgverzekeringen lang niet alle kosten dekken. Voor niet-gecontracteerde zorg vergoedt de zorgverzekeraar meestal slechts een percentage van de kosten, ongeveer 70 procent van het afgesproken gemiddelde tarief met gecontracteerde zorgverleners. In de praktijk ontvangt de patiënt bij een zorgaanbieder zonder contract minder dan 60 procent van de totale rekening, omdat het daadwerkelijke tarief hoger ligt dan het gecontracteerde tarief. Dit resulteert in aanzienlijke bijbetalingen voor de patiënt.

Combinatiepolissen, zoals die van Nationale-Nederlanden via het Postcode Zorgcollectief dekken meestal ook de volledige rekening, met enkele uitzonderingen.

Uit cijfers van Vektis blijkt dat steeds meer Nederlanders een zorgverzekering hebben die niet alle kosten dekt voor zorgaanbieders zonder contract. Dit komt doordat Nederlanders de voorkeur geven aan goedkopere natura- of combinatieverzekeringen, die vaak niet volledig vergoeden. Tegelijkertijd neemt het aanbod van restitutiepolissen af, terwijl de premies voor deze polissen steeds hoger worden.

Met de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering via het Postcode Zorgcollectief bent u zeker van een goede zorgverzekering met persoonlijk advies. Heeft u vragen over uw zorgverzekering? We helpen u graag, neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *